Wil je graag voordat je direct begint eerst checken of wij jouw vordering in behandeling kunnen nemen? Hieronder helpen we je daarmee.
1. Voor wat voor soort woning heb je bemiddelingskosten betaald?
- Zelfstandige woning
- Onzelfstandige woning
Toelichting: Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang, eigen keuken en toilet. Heeft je woning géén eigen toegang? Of deel je keuken en/of toilet met bewoners van andere woningen of kamers? Dan heb je een onzelfstandige woning.
1a. Indien zelfstandige woning:
Wanneer heb je de bemiddelingskosten betaald?
- Korter dan 5 jaar geleden
- Langer dan 5 jaar geleden
- Helaas, de vordering is verjaard, we kunnen de bemiddelingskosten niet meer terugvorderen.
Toelichting: Als je zelf binnen de 5 jaren-termijn de makelaar in gebreke hebt gesteld, begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen en kan je aanspraak maken op de terugvordering.
1b. Indien onzelfstandige woning:
Wanneer zijn de bemiddelingskosten betaald?
- Voor 30 juni 2016
- Je bemiddelingskosten zijn helaas niet meer terug te vorderen. De wet ”tegengaan dubbele bemiddelingskosten bij onzelfstandige woonruimte” is sinds 1 juli 2016 van toepassing.
- Na 30 juni 2016
2. Heeft de bemiddelaar jou geholpen om de woning te vinden?
- Nee, ik heb zelf gereageerd op een woning die bemiddelaar aanbood
- Ja, ik heb de bemiddelaar opdracht gegeven een woonruimte voor mij te zoeken met specifieke woonwensen, de bemiddelaar heeft aan de hand van mijn zoekprofiel woning(en) gevonden.
- Als de bemiddelaar enkel namens jou heeft bemiddeld en niet namens de verhuurder de woonruimte aan heeft geboden, is het niet verboden om bemiddelingskosten in rekening te brengen.
3. Heb je rechtstreeks contact kunnen opnemen met de verhuurder?
- Nee, bij de advertentie stonden uitsluitend de contactgegevens van de bemiddelaar vermeld.
- Ja, op de website stonden contactgegevens van de verhuurder. Ik had ook rechtstreeks contact kunnen zoeken.
- Op het moment dat het mogelijk is rechtstreeks in contact te komen met de verhuurder, zal de procedure weinig kans van slagen hebben. Zo is in een belangrijke uitspraak bepaald dat er geen sprake is van een onterechte betaling als de contactgegevens van de verhuurder vermeld staan op de website van de bemiddelaar (een zgn. elektronische prikbord).
4. Kan je schriftelijk bewijzen dat je bemiddelingskosten hebt betaald?
- Ja, ik heb een factuur, intentieverklaring of e-mail, alsmede een betalingsbewijs waaruit blijkt dat de bemiddelaar bemiddelingskosten bij mij in rekening heeft bracht.
- Nee, ik heb helaas geen schriftelijk bewijs (meer) waaruit blijkt dat er bemiddelingskosten in rekening zijn gebracht en dat ik deze heb betaald.
- Bewijsstukken zijn van essentieel belang. Zonder bewijs kan de bemiddelaar aangeven dat er geen betaalverzoek heeft plaatsgevonden waardoor een mogelijke vordering niet zal slagen. Twijfel je hierover? Neem gerust contact op.