1. Mogen er nooit bemiddelingskosten betaald worden?
Jawel, in sommige situaties mogen wel bemiddelingskosten betaald worden. Het is echter verboden om bemiddelingskosten te vragen aan particulieren die een (on)zelfstandige woning willen huren, terwijl de verhuurder het bemiddelingsbureau opdracht heeft gegeven om een huurder te vinden. Vraag je je af of daar in jouw geval sprake van is? Neem dan contact met ons op.
2. Wat is een zelfstandige woning?
Een zelfstandige woning is een woning met eigen toegang en eigen keuken en toilet. Ook als je een gemeenschappelijke gang hebt, maar vervolgens wel een eigen toegang, keuken en toilet is er sprake van een zelfstandige woning.
3. Ik heb geen zelfstandige woning en heb ook bemiddelingskosten moeten betalen. Kunnen jullie mij helpen?
Jazeker. Dit is mogelijk wanneer het huurcontract dateert op of na 1 juli 2016. Als het huurcontract is gesloten voor deze datum, is terugvordering helaas niet mogelijk.
4. Ik heb 5 jaar of langer geleden bemiddelingskosten betaald. Mag ik ze dan ook nog terugvorderen?
Onder omstandigheden is dat heel soms mogelijk, maar in principe geldt de regel dat een vordering tot het terugvragen van bemiddelingskosten (juridisch heet dat: onverschuldigde betaling) na 5 jaren niet meer opeisbaar is. Je kunt natuurlijk contact met ons opnemen om je situatie uit te leggen, wij zullen je dan zo goed mogelijk proberen te helpen.
5. Wat is jullie werkwijze?
Wij nemen contact op met de bemiddelaar en proberen er op die manier uit te komen. Lukt dat niet, dan gaan we voor je naar de rechter. Kijk voor een uitgebreidere uitleg op Wat doen wij?.
6. Hoe lang duurt het voor ik mijn bemiddelingskosten terug heb?
Dat verschilt per situatie. Als we na het versturen van de eerste brief er vervolgens met de bemiddelaar uitkomen, kan je de bemiddelingskosten op korte termijn terugkrijgen. Maar als wij voor je naar de rechter moeten, kan het veel langer duren. Houd dan, vanwege allerlei termijnen bij de Rechtbank, rekening met minimaal een jaar. We houden je uiteraard op de hoogte tijdens het proces!
7. Het is al bijna 5 jaren geleden dat ik de bemiddelingskosten heb moeten betalen, kan ik dat nog wel terugkrijgen als een procedure bij de rechter zo lang duurt?
Ja. Zodra wij de bemiddelaar een brief hebben gestuurd vindt er ‘stuiting’ plaats. Dat betekent in gewoon Nederlands dat de termijn van 5 jaren helemaal opnieuw gaat lopen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het aflopen van je termijn.
8. Hoeveel kost het als jullie mijn bemiddelingskosten terugvorderen?
Je hoeft niks te betalen zolang wij jouw geld niet teruggekregen hebben! Wij werken namelijk op ‘no cure, no pay’- basis. Pas als de bemiddelingskosten teruggestort zijn, vragen wij 20% van de betaalde bemiddelingskosten. De overige kosten komen aan Terugvorderen.nl terug. Jij krijgt bij een volledige teruggaaf dus 80% van je onverschuldigd betaalde bemiddelingskosten terug!
9. Moet ik wel betalen als jullie naar de rechter gaan?
Nee, ook die kosten vergoeden wij. Als de rechter ons in het gelijk stelt, waar we van uitgaan, krijgen we de kosten voor een procedure namelijk terug. Je hoeft vooraf nooit iets te betalen. Pas als de bemiddelingskosten terug zijn, vragen wij 20% van dit bedrag.
10. Wat moet ik allemaal regelen ik jullie inschakel?
Je zorgt er voor dat wij voldoende informatie hebben om namens jou je geld terug te vragen. Dit doe je door het invullen van je gegevens en het uploaden van je huurcontract, factuur, betalingsbewijs en andere documenten via Nu Terugvorderen!. Daarbij machtig je ons om jou te vertegenwoordigen bij het terugvragen van je bemiddelingskosten. Ook als we voor jou naar de rechter gaan, hoef je daar niks voor te regelen. Wij zijn dan gemachtigd om namens jou op te treden. Oftewel: geen moeite en geen kosten vooraf. Terugvorderen.nl draagt daar allemaal zorg voor!
11. Hoe groot is de kans dat ik mijn bemiddelingskosten terug krijg?
We kunnen natuurlijk geen garanties geven, maar we hebben nog nooit een zaak verloren. De wet, de minister en de jurisprudentie (eerdere uitspraken van rechters) zijn allemaal heel duidelijk: bemiddelingskosten voor de huurder terwijl de verhuurder de bemiddelaar opdracht geeft om een huurder te zoeken, is verboden!
12. Waarom moet ik dan nog steeds bemiddelingskosten betalen, als het verboden is?
Er staan geen boetes op het vragen van bemiddelingskosten. Bemiddelingsbureaus weten dit ook, en laten daarom toch deze kosten betalen. Er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk de moeite nemen om het terug te vragen. Dat is namelijk best een ingewikkeld en juridisch verhaal. Dit betekent dat er door bemiddelingsbureaus dus nog steeds veel geld te verdienen is met het vragen van bemiddelingskosten.
13. Krijg ik geen problemen met mijn verhuurder als ik moeilijk ga doen, door bijvoorbeeld bemiddelingskosten terug te vragen?
Vaak betaal je aan een bemiddelingsbureau. Zij regelen alleen een nieuwe huurder, en hebben dus verder niks meer met jou te maken. In sommige gevallen doet het bemiddelingsbureau ook het beheer voor je verhuurder. Dan geldt dat jij als huurder in Nederland hele sterke rechten. Je mag bijvoorbeeld in bijna geen enkel geval uit je woning gezet worden. Ook niet als je ‘moeilijk’ doet dus. Dit geldt ook voor het plotseling verhogen van de huurprijs; niet toegestaan. Zie voor meer informatie de site van de Rijksoverheid. Dat een bemiddelaar niet blij wordt van het terug moeten betalen van de bemiddelingskosten, lijkt ons ook duidelijk. Maar belangrijk is je te realiseren dat jij huurbescherming hebt!
14. Wat doen jullie met mijn persoonlijke gegevens zoals huurcontract en bankrekeningnummer?
Deze gegevens gebruiken wij uitsluitend voor het terugvorderen van jouw bemiddelingskosten! Wij zullen zeer zorgvuldig met deze gegevens omgaan en ze niet aan derden verstrekken.
15. Wat staat er in jullie Algemene Voorwaarden?
Onze Algemene Voorwaarden hebben we om ons in te dekken tegen eventuele claims die wij aan onze broek kunnen krijgen. Als je hier gedetailleerde vragen over hebt, leggen we die natuurlijk uit. Deze zijn te downloaden op de website en op verzoek sturen we ze ook graag nog even toe.
16. Wat is het verschil tussen een bemiddelingsbureau en een makelaar?
Het gaat bij het terugvorderen van bemiddelingskosten om iemand die tussen jou als huurder en de verhuurder dingen heeft geregeld. Dat kan dus een bemiddelingsbureau zijn, maar ook een makelaar. Het gaat dus niet om de naam, maar om de werkzaamheden die ze voor je uitgevoerd hebben.