Er zijn vele vragen omtrent bemiddelingskosten terugvorderen. Maar wanneer kan je de bemiddelingskosten nu terugvorderen?
Bemiddelingskosten zijn kosten die de bemiddelaar rekent om verhuurder en huurder bij elkaar te brengen. Het maakt hiervoor niet uit hoe deze kosten genoemd worden, contractkosten, administratiekosten of courtage. Deze worden vaak in rekening gebracht voor het bemiddelen tussen aspirant-huurder en aspirant-verhuurder. Deze bemiddelingskosten kan je terugvorderen voor zowel onzelfstandige als zelfstandige huurwoningen. Wel is het van belang wanneer deze bemiddelingskosten voldaan zijn. Bij onzelfstandige huurwoningen geldt dat bemiddelingskosten, betaald ná 1 juli 2016 terug gevorderd kunnen worden. Dit terwijl bij zelfstandige woonruimten daarentegen tot 5 jaar terug mag worden gevorderd. Er is sprake van zelfstandige woonruimte indien deze woonruimte een eigen toegang, badkamer, toilet en keuken heeft.
Gezien de vele vragen omtrent het terugvorderen van de bemiddelingskosten heeft de kantonrechter in oktober 2015 prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. Dit is een rechtsvraag van een lagere rechter aan een hogere gerecht (in dit geval de Hoge Raad), omtrent de uitleg van een rechtsregel. De Hoge Raad heeft hierbij gesteld dat in beginsel sprake is van een bemiddelingsovereenkomst tussen het bemiddelingsbureau en de verhuurder, als desbetreffende bemiddelingsbureau de door een verhuurder aangeboden woning op zijn website publiceert. Het maakt voor de terugvordering niet uit als hiervoor geen vergoeding door de verhuurder is betaald.
Gezien de totstandkoming van deze bemiddelingsovereenkomst met de verhuurder is er sprake van tweezijdige bemiddeling door de bemiddelaar, waardoor op grond van artikel 7:427 jo. 417 lid 4 BW de betaling onverschuldigd aan het bemiddelingsbureau is betaald. Maar er is een uitzondering. Indien de beheerder van de website stelt dat de website enkel als ‘elektronisch prikbord’ fungeert, wat inhoud dat aspirant-huurder zonder tussenkomst van de huurbemiddelaar zelf in contact kan komen met de verhuurder voor de totstandkoming van een huurovereenkomst, valt dit niet als bemiddelingsovereenkomst te kwalificeren.