Dat bemiddelingskosten voor zelfstandige woningen vragen meestal niet mag, is wel duidelijk. Maar is dat alleen het geval bij zelfstandige woningen? Ook bij onzelfstandige woningen kun je vaak bemiddelingskosten terugvorderen! En wat is het verschil tussen een zelfstandige en een onzelfstandige woning nu eigenlijk precies?
Checklist zelfstandige woning
– Eigen voordeur
– Eigen badkamer (incl. eigen toilet)
– Eigen keuken
Verschil zelfstandig en onzelfstandig
Bij een zelfstandige woning moet er sprake zijn van een eigen voordeur, badkamer en keuken. Het toilet mag dus ook niet gedeeld worden. Als je deze onderdelen voor jezelf hebt, heb je een zelfstandige woning. In de overige gevallen is er sprake van een onzelfstandige woning. Dat moet dan weer niet verward worden met een onvrije woning. Bij een onvrije woning komen de huurwoningen uit op een gemeenschappelijke hal, maar is er wel sprake van de eigen voorzieningen zoals eerder genoemd. Daarbij kan er vaak sprake zijn van bijvoorbeeld gedeelde wasmachines. Een onvrije woning is dus wel gewoon een zelfstandige woning. Voorbeelden van een zelfstandige woning zijn appartementen, portiekwoningen en galerijflats. Typische onzelfstandige woningen zijn (studenten)kamers.
Wetsartikel bemiddelingskosten onzelfstandige woningen
Zoals in een vorige blog al uitgelegd, mag een bemiddelingsbureau bij zelfstandige woningen meestal helemaal geen bemiddelingskosten vragen. Toch is het betalen van bemiddelingskosten ook voor huurwoningen vaak de enige manier om een kamer (dus onzelfstandige woning) te krijgen. Er ligt momenteel een wetsvoorstel om hetzelfde wetsartikel dat bemiddelingskosten betalen voor zelfstandige woningen verbiedt, ook van toepassing te verklaren op onzelfstandige woningen. Helaas is het nog niet zover. Natuurlijk houden we je via onze blogs wel op de hoogte van de ontwikkelingen over dit wetsartikel!
Ook terugvorderen bij kamerhuur!
Dit betekent gelukkig niet dat je je als huurder van een kamer helemaal scheel hoeft te betalen aan bemiddelingskosten. Er staat namelijk ook in de wet dat de kosten die de bemiddelaar vraagt niet mogen leiden tot een niet redelijk voordeel voor de bemiddelaar. Dat betekent dat ze dus dat de bemiddelingskosten in verhouding moeten staan tot de verrichte werkzaamheden. Misschien even ten overvloede: het vragen van € 400 voor het uitprinten van een huurovereenkomst is niet redelijk.
Het is dus wel belangrijk om bij het terugvorderen van je betaalde bemiddelingskosten voor een kamer heel specifiek te zijn in wat het bemiddelingsbureau volgens jou voor je gedaan heeft. Op basis daarvan kun je dan een redelijk bedrag afspreken. De rest van dit bedrag kun je vervolgens terugvragen.